+357 22 667722 / +357 22 667990 cy.hunt.fed@cytanet.com.cy
Home 9 Νέα 9 Κυνήγι ή παϊδάκια αρνίσια? – Ο αληθινός αντίλογος

Κυνήγι ή παϊδάκια αρνίσια? – Ο αληθινός αντίλογος

από | Αυγ 22, 2022 | Νέα

Άρθρο συνταγμένο από τον πρόεδρο μας κύριο Ηλία Πεκρή προς απάντηση του άρθρου που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα πολίτης την 14.08.2022 σε σχέση με το άθλημα του κυνηγίου.

Θέλω να ξεκινήσω το άρθρο τούτο, που σκοπό έχει την απάντηση στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης στις 14 Αυγούστου 2022 με τίτλο «Κυνήγι ή παϊδάκια αρνίσια;», ξεκαθαρίζοντας ότι σέβομαι κάθε άποψη για το ζήτημα του κυνηγίου. Είτε είναι καλοπροαίρετη, είτε υποβόσκει κεκαλυμμένα σε αυτήν η προκατάληψη, είτε είναι ευθέως υβριστική ή προσβλητική προς τους κυνηγούς. Δικαίωμα σε άποψη έχουν οι πάντες.

Πιστεύω όμως ότι το πραγματικό επίπεδο πολιτισμού, δεν προκύπτει από το αν κάποιος ασχολείται με το κυνήγι ή όχι, αλλά προκύπτει από την δυνατότητα να ακούμε πραγματικά την άλλη πλευρά και εν τέλει, απλά διατυπωμένο, να σεβόμαστε το δικαίωμα του καθενός να ζει την ζωή του όπως θέλει μέσα σε πλαίσια νομιμότητας.

•Άλλο κυνηγός-άλλο λαθροθήρας•

Εν πρώτοις ας ξεκαθαρίσουμε το εξής:

Η συντριπτική πλειοψηφία των κυνηγών, εξασκεί το κυνήγι νόμιμα. Το να παρουσιάζεται σαν γεγονός κάτι αντίθετο, είναι σκέτη παραπληροφόρηση. Είναι ωσάν να λέμε «όποιος κατέχει άδεια οδήγησης, οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.» Δεν είναι έτσι. Εάν κάποιοι οδηγοί παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, δεν σημαίνει ότι όποιος οδηγεί είναι παρανομούντας. Το να λέμε ότι ο κυνηγός είναι εξ ορισμού λαθροθήρας, είναι γενίκευση που δεν βασίζεται στα γεγονότα, είναι επικίνδυνη και εν τέλει συντηρεί την προκατάληψη εναντίον μιας τεράστιας μερίδας των συνανθρώπων μας. Οι ίδιοι οι αριθμοί που αναφέρονται στο άρθρο μιλούν από μόνοι τους. 200 περίπου καταγγελίες τον χρόνο. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο αληθινός αριθμός των παρανομούντων είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος από αυτόν, σας υπενθυμίζω ότι εκδίδονται 40.000 άδειες κυνηγίου το χρόνο. Κάντε τα μαθηματικά, βρείτε το ποσοστό και εστέ δίκαιοι παρακαλώ.

Οι αναφορές σε «ταΐσματα» και άλλες παραβιάσεις των Νόμων που αφορούν το κυνήγι προκαλούν και στους κυνηγούς τα ίδια αισθήματα αποστροφής που προκαλούν και στον οποιοδήποτε μη κυνηγό. Και είναι κατόπιν προτροπής και απαιτήσεως των οργανωμένων συνόλων των κυνηγών που οι ποινές για λαθροθηρία έχουν γίνει τόσο αυστηρές. Και είναι επίσης πληθώρα οι προτάσεις των οργανωμένων κυνηγών για την πάταξη της λαθροθηρίας. Οι δράσεις δε του κοινωνικού αυτού συνόλου τόσο για την αειφόρο ανάπτυξη της πανίδας και χλωρίδας του τόπου, όσο και για την προστασία από πυρκαγιές, και όχι μόνο, του περιβάλλοντος γενικότερα είναι αναμφισβήτητα πολλές και ποικίλες.

•«Φάτε παϊδάκια αντί κυνήγι»•

Αγαπητέ αρθρογράφε, στα στατιστικά στοιχεία που παραθέτετε για την κρεοφαγία στην Κύπρο, επιχειρηματολογώντας ότι υπάρχουν αρκετές διατροφικές επιλογές που να καθιστούν τα κυνηγετικά εδέσματα αχρείαστα, θέτω τα εξής ερωτήματα: Εφόσον υπάρχουν τα βοοειδή, δεν είναι αχρείαστο το χοιρινό κρέας στην διατροφή μας; Και το ανάποδο φυσικά. Και επιπλέον, εφόσον υπάρχουν τα κοτόπουλα, δεν είναι αχρείαστες οι γαλοπούλες; Και εφόσον διατίθενται όλα, δεν θα μπορούσαν να μειωθούν οι αριθμοί για την κατανάλωση όλων; Γιατί να μην βάλουμε quota και στις ποσότητες που θα καταναλώνουμε; Πρόκειται περί ζωών σε όλες τις περιπτώσεις. Που μπαίνει η γραμμή; Εν τέλει με ποιο κριτήριο αποφασίζετε εσείς ότι η κατανάλωση αυτού ή του άλλου είδους είναι «αχρείαστη»;

Ενδεχομένως επειδή δεν είχατε την τύχη να δοκιμάσετε μια νόστιμη εκδοχή μιας συνταγής, με αποτέλεσμα να πιστεύετε ότι η κυπριακή κουζίνα επ’ αυτού είναι «αηδία». Ομολογώ ότι είναι λυπηρό να μην είχατε μέχρι σήμερα την εμπειρία ενός καλομαγειρεμένου λαγού, μιας πέρδικας στο φούρνο με χαλλούμι ή μιας τζίκλας στα κάρβουνα. Αυτό σας στερεί ένα κομμάτι από την κατανόηση του κυνηγίου.

•«Αχρείαστο χόμπι»•

Αγαπητέ αρθρογράφε, το κριτήριο του κατά πόσον μια ασχολία είναι αχρείαστη ή όχι, σίγουρα δεν έγκειται στην προσωπική άποψη του καθενός. Είμαι της άποψης ότι γενικά ένα χόμπι ποτέ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «αχρείαστο». Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είσαστε σε θέση να κατανοήσετε τί προσφέρει σε κάποιον που το εξασκεί, αυτό όμως δεν το καθιστά αχρείαστο. Το κυνήγι, που για δική σας ενημέρωση τυγχάνει θεσμοθετημένο ως άθλημα, προσφέρει συγκινήσεις και ταυτοχρόνως ηρεμία, κοινωνικοποίηση και ταυτοχρόνως απομάκρυνση από τα άγχη της καθημερινότητας, επαφή με τη φύση, τα ζώα ακόμα και με το ίδιο το θήραμα. Δεν είναι τυχαίο ότι επιβιώνει δια μέσου των αιώνων.

•Πολιτισμός = Σεβασμός στη διαφορετικότητα•

Οι κυνηγοί γίνονται καθημερινώς θύματα προκατάληψης και εκφοβισμού. Αυτό δεν είναι ένδειξη του πολιτιστικού μας επιπέδου; Ας ανοίξουμε ένα ειλικρινή δημόσιο διάλογο επί του θέματος και είμαι σίγουρος ότι θα ωφελήσει όλες τις πλευρές. Και ίσως να προσθέσει ένα λιθαράκι στο γενικότερο θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Ηλίας Πεκρής

Προέδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής

https://www.facebook.com/CyprusHuntFederation/photos/a.1069866116403039/5449478618441745/